Centrum PROMĚNY

Proměňte své tělo, své zdraví, svůj život...

NÁPRAVA ZVÝŠENÉ HLADINY HOMOCYSTEINU V KRVI

Zjištěné hodnoty homocysteinu v krvi jsou ukazatelem, jak dalece je případným zvýšeným množstvím homocysteinu v krvi ohroženo biochemické zdraví každé buňky v těle.

Referenční rozmezí se uvádí 5,0 - 12,0 µmol/l, ale žádoucí je udržovat hladinu homocysteinu okolo 5,0 - 7 µmol/l.

O měření požádejte hlavně v případě, že máte v rodině genetické dispozice ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Od roku 1950 došlo za 36 let k vzrůstu úmrtnosti na srdečně cévní onemocnění nárůstu o 72 %, což je roční přírůstek o 2 %.

Zvýšenou hladinu homocysteinu můžeme normalizovat dodáním látek, které hrají důležitou roli v metabolismu homocysteinu. Jedná se především o  kyselinu listovou a vitaminu B6 a B12.

Kyselina listová je obsažena v tmavě zelených listech zeleniny, v mrkvi, kvasnicích, játrech, žloutku, meruňkách, avokádu, dýních, fazolích a celozrnných obilovinách.

Vitamin B6 v pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích, otrubách, játrech, rybách, sójových bobech, neloupené rýži, vejcích, ořechách, ovesných vločkách, melase, zelí, kapustě, pohance a listové zelenině.

Vitamín B12 se vyskytuje v játrech, hovězím, vepřovém a rybím mase, vejcích, mléku, mléčných produktech.

Některé potraviny však nejsou pro náš organismu zdravé zase z jiného hlediska, doporučíme vám tedy suplementaci vhodně zvolenými doplňky stravy.