Centrum PROMĚNY

Proměňte své tělo, své zdraví, svůj život...

HOMOCYSTEIN - KLÍČ KE ZDRAVÍ

CO JE TO HOMOCYSTEIN

V poslední době se hovoří o homocysteinu jako o rizikovém faktoru vzniku mnoha nemocí. Homocystein je aminokyselina, která se vyskytuje v živých buňkách všech vyšších organismů. Vytváří se při metabolismu bílkovin z aminokyseliny methioninu. Homocystein je pro naše tělo nezbytný, účastní se základních životních procesů, jako je buněčné dýchání, řízená tvorba energie buněk, její ukládání a využívání, v rozmnožování buněk a v dalších procesech.

Homocystein je velmi agresivní aminokyselina, musí se rychle odbourávat. U zdravého člověka se homocystein rychle odbourává a v krvi zůstává pouze malé množství. Toto nepatrné množství nijak neškodí. Homocystein se stává naším nepřítelem, pokud je ho nadbytek.  K nadbytku homocysteinu dochází v případě, že v v organismu není dostatek vitamínů, zejm. B5 a B12 a kyseliny listové, a proto homocystein není rychle odbouráván a přeměněn na aminokyselinu cystein, která je pro nás nezbytná. Pokud není rychle odbouráván, stoupá jeho hladina v krvi a stává se jedem pro buňky.

Homocystein objevil vědec Vincent de Vigneaud v roce 1932. Popsal ho jako toxickou aminokyselinu, která neustále vzniká v buňkách a která je schopná zabít člověka. Za tento svůj objev dostal Nobelovu cenu za chemii. V roce 1968 označil doktor Kilmer McCully homocystein jako příčinu některých nemocí srdce a cév. Působení homocysteinu i jeho škodlivosti ve vyšších dávkách se věnují další přední vědci. Škodlivost homocysteinu popisuje i náš lékař Karel Erben.

http://cestyksobe.cz/mudr-karel-erben-biochemicke-zdravi/572
http://cestyksobe.cz/mudr-karel-erben-biochemicke-zdravi-2-dil/441
http://cestyksobe.cz/mudr-karel-erben-primarni-prevence-civilizacnich-chorob/6465
http://cestyksobe.cz/mudr-karel-erben-a-hoste-homocystein-a-b17-v-leceni-nadorovych-onemocneni/10693

 

VYSOKÁ HLADINA HOMOCYSTEINU - ŠKODLIVÝ VLIV NA ZDRAVÍ

PORUCHOU V NITROBUNĚČNÉ METABOLIZACI VZNIKÁ V KRVI ZVÝŠENÁ HLADINA HOMOCYSTEINU, KTERÝ JE TOXICKÝ A MÁ PŘÍMÝ VLIV NA POŠKOZENÍ ENZYMŮ a tím PORUCHY BIOCHEMICKÝCH PROCESŮ, tj. BIOCHEMICKÉHO ZDRAVÍ.